Vaticaanstad
Blijf op de hoogte en volg Martin
01 September 2012 | Italië, Rome
Vandaag bezoeken we weer het Vaticaan. Nu met gids. We gaan om half negen op pad naar het Vaticaan en beginnen met de bezichtiging van Rome vanaf de st. Pieter. Omdat we vroeg zijn kunnen we meteen doorlopen. s'middags rond twaalf uur staat er een rij van een paar honderd meter.
Met de lift gaan we naar het dak van de st. Pieter. We staan dan achter de beelden van de apostelen met Jezus in het midden. Die beelden zijn zo'n zes meter hoog en ook aan de achterkant netjes bewerkt. Om bovenin de koepel te komen meten we nog vijftig meter trappen beklimmen. Na een paar trappen komen we in de omloop aan de binnenkant. We zien in de vier hoeken bij de hoekpilaren de evangelisten Mattheus, Lucas, Johannes en Marcus afgebeeld. Dit zijn ronde portretten met een doorsnede van vijf a zes meter. We klimmen verder. Eerst zijn de muren nog recht maar hoe hoger we komen, hoe schuiner de muren zijn. We zijn nu echt boven in de koepel aangekomen! Via nog een paar hele smalle wenteltrappen komen we op de omloop van de koepel. Wat hebben we een pracht gezicht over Rome! In de verte zien we het Colosseum liggen. Het is niet eens groot. Komt waarschijnlijk omdat het gebouw erg laag ligt. Verder zien we verschrikkelijk veel kerken en torens. Na een tijdje gaan we weer naar beneden om de kerk te bezichtigen. Gisteren hebben we op eigen houtje al gekeken, maar nu krijgen we de verhalen erbij te horen. Wel mooi dat we het sl een keer gezien hebben, want er is ontzettend veel te zien. Na de kerk gaan we nog naar de kelders waar de pausen zijn bijgezet. Sommigen hebben een gigantisch praalgraf en anderen hebben voor een eenvoudige steen gekozen. Via de zijkant verlaten we de kerk en kelders en lopen over het plein naar een van de brandpunten. Hier zie je de pilaren van de beelden galerij in een rij staan ipv vier rijen. We lopen er onderdoor naar de muur van het Vaticaan, over een brede laan met allerlei souvenierverkopers en terrassen, naar ons restaurant, waar we ons te goed doen aan de pasta en salade.
s'Middags lopen we naar het Vaticaan museum en bekijken we de geschiedenis van het Vaticaan. Kees is een boeiende verteller en weet veel interessante details te vertellen over het Vaticaan. We sluiten de tocht af met een bezoek aan de Sixtijnse kapel waar Michelangelo het plafond heeft beschilderd. Het begint aan de ene kant met de schepping van hemel en aarde, van chaos naar Kosmos. Dan volgt de schepping van de mens. Dit is het beroemde schilderij waar de vinger van Adam bijna de vinger van God raakt. Doordat de vonk van Gods Geest overspringt komt Adam tot leven.
Het volgende is de zondeval waar Adam en Eva, verleid door de slang, eten van de Boom des Levens.
We zien nog het offer van Kaïn en Abel en de zondvloed. Tussen de schilderingen zijn de profeten en heiligen afgebeeld. Het is prachtig of het in het echt te zien. Veel mooier dan in welk boek dan ook. Er zijn veel mensen aanwezig in de kapel. Soms wordt er streng opgetreden als er rumoer ontstaat of als iemand probeert te fotograferen, maar vandaag zijn de wachten ons gunstig gezind. Tientallen mensen schieten plaatjes en soms wordt zelfs een flitser gebruikt. Een Amerikaanse vrouw snauwt dat het niet is toegestaan om foto's te maken? Wij vinden dat zij dat dan maar niet moet doen. Het is jammer als we uiteindelijk vertrekken. We lopen weer naar ons hotel na deze prachtige dag.
01 September 2012 - 19:23
Karin En Wouter:
Wow nu hebben jullie de sixtijnse kapel in het echt gezien! We zijn jaloers op jullie.
Rome is echt overweldigend he? Zo te lezen zien jullie er echt veel van.
Heel veel mooie en boeiende dagen nog toegewenst.
Goede zondag en de hartelijke groten aan de paus vanuit Hillegom
hartelijke groet Karin en Wouter -
01 September 2012 - 19:48
Janny En Maurits:
Het is wel een schitterende reis die jullie aan het maken zijn. Indrukwekkens om je te realiseren dat groten uit de Bijbel, Petrus en Paulus daar aan het eind van hun leven zijn gekomen en er ook begraven liggen,. En dan die prachtige Sixtijnse kqpel, waarvan we allemaal de schilderingen wel kennen, die jullie nu zomaar kunnen zien.
We volgen vol belangstelling wat jullie verder nog te zien zullen krijgen en wensen jullie nog heel mooie dagen.
Hartelijke groet en een fijne zondag gewenst,
Janny en Maurits -
01 September 2012 - 23:28
Marry:
Jonge jonge,wat een indrukwekkende reis zijn jullie aan het maken.zul je weer vele mooie foto's maken?
Wat een indruk zal dat zijn,die Sixtijnse kapel
.Stiekum foto'smaken mag niet, he Martin,ook niet met toestel van uit de heup, zo als je in Turkijen deed bij die
vernielde mozaïeken
I k wens julie nog heel veel fijne dagen en kijk uit naar je volgennde veslag.
ook van mij een goede zondag
Lieve groetjes van
Marry
02 September 2012 - 06:52
Joop Berbé:
Een prachtig reisverslag welke ik vol belangstelling gelezen heb! Door jullie verteltrant zie ik dit alles helemaal voor me en krijg ook ik een beetje indruk hoe het daar allemaal in dat Vaticaan toe gaat Het blijkt maar weer dat het goed is dat je op de sportschool zit Martin. Trappen lopen is best wel zwaar zeker als het 50 m is! Moest ook lachen over die opmerking van die Amerikaanse vrouw en jouw reactie erop. Mooi ook zoals jullie vertellen over al die schilderingen in de Sixtijnse Kapel. Prachtige afbeeldingen die niet op kunnen tegenover een afbeelding zoals wij die hier zien!
Ik wil afsluiten zoals ook Karin en Wouter afsluiten: "Goede zondag en de hartelijke groten aan de paus (maar nu vanuit Hoofddorp") -
02 September 2012 - 12:53
Janny D:
Jeetje wat zien en beleven jullie veel!
Ja de Sixtijnse Kapel; dat is wat en beelden van de hoofden van apostelen van 6m doorsnee op het vaticaan, maar het was daar ook al heel hoog begreep ik. Is het allemaal te bevatten? Heerlijk om met een gids te zijn; het lijkt me lastig om steeds in een boekje te moeten lezen; nu gewoon lekker alles tot je nemen en bewonderen. Voelt het Katholiek? Is de zondag daar anders of gaat dat verloren door de enorme stroom van toeristen? Laat de Paus zich zien?
Hebben jullie ook nog een dienst gehouden of hebben jullie elke dag een dagafsluiting?
Vandaag was de kerk gelukkig gewoon goed gevuld, Maurits deed de dienst; Wat heeft die man het druk gehad, zoveel begrafenissen en de ziekenbezoeken daaraan vooraf. Morgen begint Wim weer er staan allerlei activiteiten op stapel: Dit weekend is het Project MEER gestart, komende 2 zaterdagen de kerken open met activiteiten, dan nog de feestavond voor vrijwilligers ( en ex) maar dat is bijna iedereen en dan als klap op de vuurpijl de 16e de startzondag, maar ik neem aan dat jullie dan al terug zijn? 'k vind het allemaal wel veel tegelijk.
Vandaag werd uit Zacharia 8 gelezen en Marcus 8, de Verkondiging ging over (blind zijn) kijken en zien.
Nou ik wens jullie een hele goede zondag en nog vele fijne dagen,
een lieve groet,
JannyD