hemelvaartsdag
Door: Martin
Blijf op de hoogte en volg Martin
17 Mei 2012 | Turkije, Ankara
We rijden door het Taurus gebergte. We stoppen bij een picknickplaats. Daar is het gelukkig weer droog, we zitten zelfs lekker in de zon! Omdat het Hemelvaartsdag is hebben we een kerkdienst in de bergen. De tekst die Maurits als thema nam is: Jullie zijn mijn handen.
We rijden verder naar het klooster Mevlana in Konya. In dit klooster leefde Mevlana, de oprichter van de dansende Derwisjen. Hij ontwikkelde in de dertiende eeuw een filosofie over spirituele binding en universele liefde. Hij wordt gezien als een van de grootste mystici van de islamitische wereld. In het klooster kun je zien hoe de Derwisjen daar leefden. Een soortgelijke beweging is het Soefisme (Soefitempel in Katwijk).
Na de lunch bezoeken we een Karavanserai uit de Seldjoekse periode. Dit is een herberg en een paleis tegelijk.
Via een vlak gebied, zo'n 1000 meter boven de zeespiegel, rijden we verder, langs de Hassanberg, een dode vulkaan van 3200 meter hoog. Onderweg bezoeken we een ondergrondse stad. Die werd niet zo zeer voor bewoning gebruikt, als wel voor bescherming tegen de vijand. Zelfs Wouter is naar beneden geweest.
Rond zeven uur komen we aan in het hotel in Nevcehir.
Na het diner worden we door Maurits getrakteerd op een borrel.
17 Mei 2012 - 22:44
Joop Berbé:
Hoi Martin en medereizigers!
Nou nou dat was vroeg uit de veren en dan nog geen water om je te wassen. Ja, reizen mag dan leuk zijn maar dat zijn dingen die je schijnbaar op de koop moet nemen. Avontuurlijk is het in ieder geval zeker. Gelukkig te lezen dat dit maar een goed uur duurde.
De plaatsnamen waar jij het over hebt zijn mij althans allen onbekend Zie ik de dansende Derwisjen op een van de foto's? Ze zien er althans wel zo naar uit. Het heeft wel wat zo'n geloofsgemeenschap. Zou in onze pknkerken meer moeten gebeuren al zou het nu niet meteem moeten zoals afgebeeld! De felicitaties overigens nog aan Mary. Lijkt mij wel bijzonder om dit daar met z'n allen mee te naken.
Het weer was hiet vandaag de hele dag droog met hier in het westen althans regelmatig zon bij een matige wind. Nog niet echt zomerrs weer. Tamelijk fris nog.
Nou Martin, wens jullie allen nog mooie en inspirerende dagen. Kijk altijd weer uit naar een vervolg! Oh ja, kan je niet eens een groepsfoto sturen? Zou ik, en anderen wellicht ook, best wel toejuichen! Kunnen we zien wie er nu allemaal mee zijn. (Althans ik weet het niet!
hartelijke groeten aan allen,
Joop