Ataturk dag - Reisverslag uit Ankara, Turkije van Martin Beelen - WaarBenJij.nu Ataturk dag - Reisverslag uit Ankara, Turkije van Martin Beelen - WaarBenJij.nu

Ataturk dag

Door: Martin

Blijf op de hoogte en volg Martin

19 Mei 2012 | Turkije, Ankara

Zaterdag 19 mei. Vandaag konden we uitslapen. We hoefden er 'pas' om een uur of 7 uit. We verlaten het hotel met de koffers en gaan op weg. Vandaag gaan we op weg naar Ankara. We rijden in totaal zo'n 300 kilometer. We zien een glooiend landschap aan ons voorbij gaan. In de verte zien we de besneeuwde top van een gedoofde vulkaan.

Onderweg stoppen we bij Tuz Gölü. Dit is een enorm zoutmeer. Iedere winter loopt het meer vol met regenwater. 's zomers verdampt het water en wordt het zout gewonnen. Het meer is slechts 2 meter diep. Dus als het water verdampt is, is er alleen een zoutvlakte over. Ook hier staan de souvenir tentjes en worden zalfjes verkocht die vol zitten met mineralen uit dit meer. Het zoutgehalte is circa 33 procent, dus minder zout dan de dode zee waar 39 procent zout in zit. We baden pootje in het warme water. Met de zon erbij is het er heerlijk.

Rond half een lunchen we in een Turks wegrestaurant. We krijgen soep met een heel luchtig broodje. Als hoofdgerecht krijgen we een soort pannenkoekje met kaas en op grote hete stalen schalen komt een gekruid suddervleesgerecht. Güzlemi. Erg lekker!

We rijden verder en komen aan in Ankara. We gaan naar het Mausoleum waar de tombe staat van Mustafa Kemal Ataturk, de oprichter van het moderne Turkije. 19 mei is een feestdag in Turkije. Dan wordt de geboortedag van Ataturk gevierd. Bij het mausoleum waren dan ook duizenden mensen aanwezig. Voor het mausoleum zelf staat een rij mensen van honderden meters lang. Wij zijn al bang dat we geen tijd zullen hebben om het mausoleum van binnen te bekijken, maar Hakan, onze gids, regelt het zo dat wij niet in de rij hoeven te wachten maar meteen naar binnen kunnen. Bij de tombe liggen witte en rode bloemen. Weer buiten gekomen lopen we over het plein en over de sfinxstraat. Dit is een lange straat met aan beide kanten stenen sfinxen. We bekijken de wacht die daar aan het begin staat. Er is een wacht van marine, luchtmacht en landmacht. Ieder kwartier worden ze afgelost. Het is indrukwekkend hoe de Turken hun eerste president gedenken.

Na het mausoleum gaan we naar het museum van de anatolische beschaving. In het museum is veel te zien over de Hettiten. Om zes uur komen we aan in het hotel.

• 19 Mei 2012 - 18:25

Joop Berbé:

Hoi Martin en je medereizigers,
    Uit alles wat je schrijft blijkt dat de reis best wel vermoeiend is "Jullie mochten uitslapen"" Doch uit een eerdere trip van jullie blijkt best wel dat de conditie van de meesten van jullie goed is. Ja, dan wordt het alleen maar genieten. Ik neem aan dat na die rit van ong. 300 km jullie aankomen in een ander hotel en niet terug hoeven naar het hotel van herkomst? geniet maar van de warmte daar. Hier is het ondanks dat het zonnetje de hele dag scheen toch best ook wel fris was. Als ik dan lees dat jullie daar lekker gelopen hebben in dat warme water met een zonnetje erbij kan ik best wel jaloers worden! Die Mustafa Kemal Ataturk is inderdaad in Thessaloniki geboren op 19 mei 1881 -en gestorven in Istanboel op 10 november 1938) Doordat hij Westelijk georiënteerd was, kwamen er ook kritische geluiden op zijn gedrag vooral van de geestelijkheid. Hij hield o.s veel van raki een bepalalde wijnsoort (zo...even een stukje gegoogeld) Je maakt je beschrijvingen wel zodanig interessant dat althans ik de achtergronden er van wil weten. De sfinxstraat heb ik niet kunnen vinden in Googlemap (zal wel anders geschreven worden) Dat museum van de alatonische beschaving moet wel ontzettend groot zijn . Er is een Oost-West-Zuid en een Noordhal, evenals een middelste zaal en last but not least een Gallerij. Is wel heel erg veel gezien te hebben vandaag. Kan me voorstellen dat je dan bij thuiskomst zegt van Nou...nu eerst maar een biertje! (of heb ik het mis?)
    Vind je beschrijvingen erg interessant Het spoort mij althans aan om de achtergronden te ontdekken zodat je ook iets mee beleeft van jullie avonturen! Doe aan ieder de groeten Bedankt voor je berichtgeving.
    Hartelijke groeten,
    Joop

• 19 Mei 2012 - 19:01

Martin Van Beelen:

Beste allemaal, we hebben net de reactie van kop gelezen. Wat leuk dat je altijd zo enthousiast bent. Op dit moment zitten we in de bar op de tiende verdieping van het hotel te genieten van een biertje en een wijntje. Allemaal een goede zondag toegewenst! Wij hebben morgen een kerkdienst om tien uur (bij jullie negen uur). Een hartelijke groet van ons allemaal!

• 22 Mei 2012 - 13:30

Marja Faber:

Lieve mensen, wat leuk om bij thuiskomst van Curacao meteen jullie verhalen te lezen. Wat een indrukken weer en wat een mooie dingen komen jullie weer tegen. Ik heb het ook heel fijn gehad met veel oude 60-jarige klasgenoten van vroeger. Aan iedereen de hartelijke groeten en kom alsjeblieft weer allemaal veilig thuis.
    Dikke knuffel voor allemaal! Marja