In Istanbul
Door: Martin
Blijf op de hoogte en volg Martin
22 Mei 2012 | Turkije, Istanbul
Als we weer buiten zijn lopen we naar de Aya Sofia. Dit is tegenwoordig een museum. Het is hiervoor een moskee geweest,en daarvoor nog een kerk van de Grieks Orthodoxe kerk. De bouw begon in het jaar 532. Gebouwd door de Grieken in vijf jaar tijd met tienduizend man. In 1453 wordt de kerk omgebouwd tot moskee.
Er staan lange rijen voor de kassa, maar wij hebben gelukkig al kaarten en kunnen zo naar binnen lopen. We krijgen een oortje en kunnen op die manier Hakan volgen als hij verteld over het gebouw. Als we naar binnen lopen worden we allemaal stil. Dit is zo'n bijzonder imponerend gebouw! In de Psalmen staat geschreven over de heilige gebouwen. Zo voelt dit aan. Het gebouw ademt een bepaalde sfeer uit. Misschien door de stoerheid van de grote stenen en de grote marmeren platen met daarnaast de gedetailleerde versieringen. Eenmaal binnen zie we een groot vierkant met weer die vier steunpilaren met daarop de koepel. Dit is het hoogste koepelgebouw ter wereld! De goudkleurige mozaïeken zijn voor een groot gedeelte vernield, of overgeschilderd. Bij restauraties komen verschillende mozaïeken weer tevoorschijn. Maar steeds weer komt dan de vraag: halen we een antieke laag weg om misschien een andere antieke laag te voorschijn te halen? Op sommige plaatsen is dit wel gebeurd. Er zijn mozaïeken waarop Christus staat afgebeeld, soms met Maria, soms met andere heiligen.
Op verschillende plaatsen zijn kale muren. Hier hebben ooit vast ook mozaïeken gehangen maar die zijn of verdwenen over weggestucd.
Als we het museum uitlopen is het al behoorlijk warm geworden, heerlijk! We kijken nog even op het plein bij de kerk, sommigen moeten nog Turkse Lira's inkopen, of naar het toilet, of allebei.
We lopen daarna over de Hippodroom, vroeger in de tijd van de Romeinen een renbaan van wel 400 meter lang, tegenwoordig het Sultan Ahmetplein, het toeristisch centrum van de stad waar de belangrijkste monumenten en gebouwen van de stad staan. Er staan nog drie kunstwerken. De vele anderen zijn verplaatst of verwoest.
De Egyptische obelisk die zo rond de 15de eeuw voor Christus is gemaakt in opdracht van Toetmozes lll.
De slangenzuil uit 479 voor Christus, en de muurobelisk. Na deze kunstwerken bekeken te hebben, gaan we naar ons lunchrestaurant. Het lijkt een klein tentje en wij worden doorgestuurd naar de derde verdieping. Daar is plaats voor zo'n 120 personen, die er binnen een half uur ook zitten! We krijgen 3 gangen voorgeschoteld en gaan verzadigd en verkwikt weer met frisse zin op pad.
Naar de boot, want we gaan varen op de Bosporus. We genieten van de toch. De zon schijnt, er is een lichte wind. We zien Istanbul vanaf het water. Het paleis van de sultan, zijn boot, het paleis voor zijn zonen, de militaire school. En we varen onder de brug door waar we zaterdag overheen reden. Wat is die hoog! Er vaart achter ons een enorm containerschip, met de containers hoog opgestapeld. Die vaart er nog makkelijk onderdoor.
We stappen weer aan wal, wat was het heerlijk. Maar nu gaan we de Egyptische bazaar bezoeken. Een enorme kruidenmarkt in een overdekt gebouw dat daarvoor gebouwd werd in 1660. Kruiden en specerijen, kleden en sjaals, sieraden, potjes en gekleurde vaasjes, van alles wordt er verkocht en gekocht. Het is er een drukte van belang en menigmaal worden we een winkel ingetrokken om de koopwaar te bekijken. Jammer genoeg voor de meeste kooplui komen we uit Holland en om onze landskreet: kijken, kijken, niet kopen, waar te maken moeten we wel zonder waar de winkeltjes verlaten.
We gaan weer naar het hotel en hebben de tijd voor ons zelf. We hoeven pas om half acht aan het diner te verschijnen. We krijgen een drie gangen diner.
Om half negen gaan we met de bus weer de stad in. Volgens de buienradar van Hakan blijft het droog. Als we uitstappen voelen we toch enkele druppels en sommigen pakken nog snel een paraplu. We hebben nog geen 100 meter gelopen of de bui barst los. Hagelstenen als knikkers komen naar beneden en we zoeken ijlings een afdakje of winkel waar we kunnen schuilen. De hagel gaat al snel over in regen. Met hele grote druppels komt het met bakken naar beneden. Onder de afdakjes is het erg gezellig. We zingen van do re mi en ook Hanneke en Janneke worden niet overgeslagen als zij onder moeders paraplu lopen. Na een kwartier wordt het minder en Hakan die weer op buienradar gekeken heeft (wij geloven het niet meer) vindt dat we wel weer verder kunnen. We gaan verder en lopen in de miezer naar de grote winkelstraat waar het erg gezellig is. We zien een parapluverkoper en stormen op hem af. Hij heeft een goede dag vandaag. Hij verkoopt in enkele minuten 15 paraplus. 3 minuten later stopt het regenen. Het is reuze gezellig in de stad, er zijn tentjes waar gegeten kan worden en de winkels zijn nog open. We gaan verder en lopen nog over de galatenbrug. Daar zien we de stad verlicht. Rond 11 uur zijn we weer in het hotel.
22 Mei 2012 - 17:27
Marja Faber:
Geweldig weer wat een verhaal. Ben ik weer helemaal bij. Ik zal aan jullie denken bij de tour by night, maar ik kruip mijn bedje in na een overgeslagen nacht. Lieve groet aan allemaal. Ben wel heel erg benieuwd naar de foto's. Indrukwekkend alles. -
22 Mei 2012 - 20:37
Linda:
Hoi Mars en Mart,
Wat een mooi reisverslag!
Jullie beleven wel wat zeg!
Echt super. Istanbul ziet er echt
prachtig uit. En leuke foto ook jullie
allemaal in een blauwe rok.
Wel lachen zeker?
Kijk al uit naar jullie verslag van morgen.
Veel plezier!
Groet van Linda en Cees. -
23 Mei 2012 - 13:32
Joop Berbé:
Wat een leuk reisverslag! En wat hebben jullie veel te bekijken! Wat mij opvalt is de geweldige grootte van dit alles. Je moet jezelf toch wel erg klein voelen als je al die indrukwekkende gebouwen ziet en ervaart! En ook die beschrijvingen van tijd. 1000 Jaar is niets. Gebouwen zijn vaak nog ouder. Ongelofelijk! Ik had het reisverslag gisteren al gelezen maar nog geen tijd gehad te reageren. Groot was mijn verassing dan ook toen ik nu wel de foto's zag die er gisteren nog niet bij stonden. Een lachend moment vond ik wel van die paraplu's. Zie het zo voor me Jullie stormen op die goede man af en kopen haast zijn hele voorraad op. 3 minuten later is het droog! En weet je hoe het in de toekomst afloopt? De volgende keer gaat het weer regenen en dan blijkt de paraplu thuis gelaten te zijn. Je gaat er toch niet steeds mee sjouwen. Jij moet eigenlijk zelf buienradar bekijken met alle respect voor Hakan overigens Martin. Je hebt toch ook internet? Weet je waar ik nu best wel benieuwd naar ben? Wie er allemaal de reis meemaken. Zijn bv. Joop en Janke erbij? vermoedelijk wel. Een groepsfoto zou best wel leuk zijn. Oh ja, José en Henk zijn er zowieso bij Van hen kregen wij tot verassing vandaag een kaart. Ik dacht eerst dat dit een verjaardagskaart voor nel was. Die is nl. morgen jarig. Dit was uiteraard nog leuker. Bedankt nog daarvoor José! Ook Anneke zag ik en Gerard met Petri, Maurits, Marcel, Gerrie. Voor de overigen was de foto toch iets wat te wazig. Wel een te gekken foto zo allemaal in dat blauw.
Hier is het vandaag echt warm! Bijna benauwd. Term. staat hier op 25 graden Volop zon en iedereen loopt er zonnig bij. Het is meteen zo benauwend, al vind ik dit niet erg, Komt door de luchtvochtigheid waarschijnlijk. Nou martin, doe ze de groeten van mij. Kijk uit naar jullie volgend reisverslag.
groetjes, Joop -
23 Mei 2012 - 14:59
Janny D:
Lieve mensen;
wat mooi om jullie een beetje te kunnen volgen op jullie reis! Alleen deze site laat me ook reclame en rechts een strook te kort zien; maar ik kan het niet veranderen; teveel digibeet, helaas.
Maar ik begrijp dat jullie het geweldig hebben en heel veel zien en beleven!
Hier is het gewoon erg warm! Eigenlijk tè; maar ja ik word een dagje ouder.....nog even en het zal wel weer omslaan.......
Vanavond ga ik naar mijn laatste Taizévergadering ( de laatste van dit seizoen, 3 juni laatste dienst....., ik stap uit de werkgroep (wie wil me opvolgen?); te veel en te druk, heb ook nog "verkering", met Jan en mij gaat het goed)
Gisteravond kwam Wim Z nog bij me langs; men maakte zich bezorgd om me, omdat ik al even niet "gespot"was ; dat is zo fijn, we hebben prettig gepraat en ik voel me zo gedragen...
ik hoop dat jullie het goed hebben;
en veel kunnen ervaren van hoe de discipelen de plaatsen hebben aangedaan, wat ik op zich al een Gods wonder vind; ze deden het toen toch maar , zonder vliegtuig en bus en airco
een lieve groet aan jullie allen!,
geniet en blijf gezond,
(eten jullie ook lekker? daar houd ik toch zo van)
Janny