Het Colosseum en de st Jan
Blijf op de hoogte en volg Martin
30 Augustus 2012 | Nederland, Hillegom
Het Collosseum
Vanmorgen gaan we naar het Colosseum en het Forum Romanum. We zien veel resten van oude Romeinse gebouwen. Rome is gesticht in de achtste eeuw voor Christus en hier liggen de resten van de eerste gebouwen. Later zijn er door de keizers nieuwe gebouwd en ook in de middeleeuwen werd er gebouwd. Het hoogte verschil tussen de oudste en nieuwste ruines kan wel 12 meter zijn. De gids vertelt mooie verhalen en via een ontvanger en oortje kunnen we alles goed verstaan. Het voordeel hiervan is ook dat je niet iedere keer om de gids hoeft te drommen. Je kunt ook om je heen kijken en een beetje weglopen. Totdat je te ver gelopen bent en je buiten bereik bent. Dan gauw weer een eindje terug. Blijkt de hele groep ineens aan de overkant van de straat te lopen.
Het Colosseum is een gigantisch gebouw geweest. Er konden wel 70.000 mensen in. Door aardbevingen is een groot gedeelte ingestort, maar door het bouwen met cement en beton is er ook veel gespaard gebleven. Muren tot wel 50 meter hoog staan nog overeind en zijn door wind en regen wat versleten.
We lopen door enkele straten naar een leuk restaurant waar we de lunch gebruiken. Het restaurant is in de gewelven onder een gebouw en het is er heerlijk koel, mede dankzij de airco. We krijgen een carpacio en pizza. Die moet je gegeten hebben als je in Italië bent geweest.
Na de lunch rijden we naar de Santa Maria Maggiore. Een basiliek in de vijfde eeuw gebouw na grote discussies in de kerk of Christus Gods zoon is. Dat betekent dat Maria Gods zoon heeft gebaard en daar voor is deze basiliek gebouwd. In de kerk zien we een schitterend versierd plafond, grote fresco's op de muren en prachtige mozaïek vloeren.
Hierna gaan we door naar de St. Jan van Lateranen. Op het dak staat Christus en de vier evangelisten, beelden van wel zeven meter hoog. binnen, in het middenschip staan beelden van apostelen, in het koor een schitteren mozaiek met Christus, omgeven door engelen.
Links zien we de Scala Santa, een aangebouwde kapel, waar indertijd prinses Irene is getrouwd. De gebouwen zijn prachtig versierd en aangekleed. Tussen de mensen lopen jonge mannen in hun zwarte lange gewaden. Zij houden de sfeer stil en rustig.
We lopen nog langs het oude pauselijk paleis. Hier ligt de trap van Pilatus. Deze is van Jeruzalem naar Rome gebracht. Op d trap liggen mensen te bidden. Na ieder gebed gaan zijn op hun knieeen een tree omhoog. Maarten Luther heeft dit in de zestiende eeuw ook gedaan, maar hij vond er geen genadig God.
We rijden terug naar het hotel, bovenop een heuvel, vlakbij het Vaticaan. Gisterenmiddag zijn we er nog even langsgelopen en op het plein van de St. Pieter geweest.
31 Augustus 2012 - 10:46
Marja:
Wat fijn dat je ons ook wat over de voorhistorie vertelt. Ik ben met Frank daar geweest en dan krijg je er lang niet zoveel over te horen. Dus kom maar op met die verhalen. Nu zie ik alles ook weer voor me. Ik wil graag nog een keer naar de Sixtijnse kapel, vanwege de grote kunstenaar, maar ook vanwege alles wat erom heen geschreven is. Zelfs de thrillers. Het was gesloten toen wij er waren. Let even voor mij dus op de openingsdagen en -tijden. Veel plezier en stevige hug voor allebei! -
31 Augustus 2012 - 12:36
Janny D:
Dag lieve reizigers! Wat een imposant verslag en wat zien jullie veel. Word je het op de duur niet zat, al die oude stenen? Maar jullie hebben vast ook veel plezier met reisgenoten en 's avonds misschien een duik in het zwembad? of hebben ze dat daar ook niet, zoals in Jordanie. Italië is natuurlijk westers.
Zien jullie ook nog wat anders dan oude "stenen", beetje onrespectvol gezegd natuurlijk, er is daar zo ontzettend veel cultuur. Gaan jullie "het land" ook nog in? Misschien tuinen/parken bekijken.
Is het erg warm? Afgelopen nacht hebben we héél veel regen gehad; vandaag ook nog, maar het klaart op, een graad of 18. Niet zo erg een beetje afkoeling en water voor de tuin.
Ik wens jullie een hele fijne, boeiende reis in het katholieke Rome; of gaan jillie ook nog naar een protestantse kerk. Zijn die er?
Hartelijke groeten en liefs, Janny D
Ps: ik heb mijn andere pols gebroken; heel erg balen!
31 Augustus 2012 - 17:12
Corrie Montijjjn:
André en ik hebben in oktober 2008 6 dagen in Rome doorgebracht en ik zie dus de beelden voor me die door jullie worden beschreven.
Leuk hoor. Groetjes Corrie -
19 December 2012 - 18:31
Xoxxoooxoox:
Hallo , ahahahhahahah. doei.