Zondag in Baturaden - Reisverslag uit Baturaden, Indonesië van Martin Beelen - WaarBenJij.nu Zondag in Baturaden - Reisverslag uit Baturaden, Indonesië van Martin Beelen - WaarBenJij.nu

Zondag in Baturaden

Door: Martin

Blijf op de hoogte en volg Martin

15 September 2013 | Indonesië, Baturaden

Zondag 15 september
Vandaag gaan we met zijn allen naar de kerk. Er is een kerkje in Baturaden. Volgens de gids is het een kwartiertje lopen en hoeven we haast niet te klimmen. Helaas regent het de hele morgen, lopen wordt dus niets. De chauffeur wordt uit zijn bed getrommeld, hij had net zijn vrije dag en na al het rijden gisteren was het hem ook gegund, en we kunnen met de bus naar de kerk. Het is een klein kerkje. Er kunnen misschien 70 mensen in, dus als wij aankomen is meteen een groot gedeelte gevuld. Er komt ook een groep uit Jakarta. Zij zijn hier in de buurt om mensen te helpen. Op hun bus staat een embleem met een rood kruis erop.
De gemeente zelf bestaat uit dertig gezinnen en is dus erg klein. In de dienst zingen uit een bundel uit de kerk in hun eigen taal. De wijzen zijn niet erg moeilijk dus zingen wij allemaal mee. Het klinkt erg mooi. Na de schriftlezing over het gouden kalf, het gevonden schaap, psalm 51 en 1 Timoteus 14 preekte de dominee over verliezen en gevonden worden. Onze gids vertaalt steeds wat de dominee zegt zodat wij het ook goed kunnen volgen.
Na de preek zingen de Nederlanders als groep: Welk een vriend is onze Jezus. De groep uit Jakarta komt er bij staan en samen zingen we het nog een keer, ieder in zijn eigen taal.
Na de dienst rijden we naar het hotel terug en krijgen we koffie en taart. Daar heeft gisteravond nog snel iemand voor gezorgd. Erg lekker.

We gaan nog met twee lokale gids op stap. Het is ondertussen gelukkig weer droog. Er hangt nog wel veel bewolking, maar er zit al veel blauw tussen. De gidsen hebben enkele maanden in Giethoorn stage gelopen en zodoende spreken zij aardig Nederlands. We lopen langs watervallen in een groot park waar vooral in het weekend veel mensen komen. Een paar jongens springen vanaf een rots in het water. Verder door het park gaan we trapjes op en bruggetjes over. De gidsen hebben bladeren bij zich van palmbomen en varens. Zij maken er hoeden van en getooid met deze creaties lopen we door de dessa. Normaal kom je er niet in, maar nu mochten we zelfs bij iemand in huis kijken. We zien de keuken waar een grote pan water op het vuur staat. Voor drinkwater. In de woonkamer staan een paar zitelementen en staat de televisie aan. Verder zien we geen elektrische apparaten.
Langs de sawa lopen we verder. Een man komt uit de dessa en klimt langs de steile stam van palmboom omhoog. Hij hakt twee kokosnoten van de boom en klimt weer naar beneden. Dan hakt hij de kokosnoot open en we drinken om beurten uit de kokosnoot. Als de kokosnoten leeg zijn worden ze verder opengesneden en eten we ook de kokos op. Heerlijk.
Met kleine busjes worden we naar een restaurant gereden waar we heerlijke bami of nasi goreng krijgen.
Na het eten lopen we terug naar het hotel en kleden ons om om een duik te nemen in het zwembad.

In het hotel zijn we de enige gasten. Voor ons hebben ze in geen maanden iemand gezien. In de kamers rook het dan ook enigszins muf. We hebben meteen maar een deur opengezet waardoor er frisse lucht binnenkwam. Het is jammer dat hier zo weinig gasten zijn. Het hotel is netjes, een beetje verouderd dat wel, maar de mensen zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam.

Na het zwemmen benutten we onze vrije middag met ipad en andere tablets facebook bij te werken of spelletjes te doen.

• 15 September 2013 - 15:54

Marja:

Wat fijn dat jullie weer zoveel moois tegen komen. Ik herken foto's vanuit de tijd dat onze kinderen op wereldreis waren. Maar ook nieuwe plaatjes, dus bijzonder om dit met jullie te kunnen en mogen delen. Mijn zus is over uit Nw. Zeeland en het is goed elkaar weer een paar weken dichterbij te hebben. De zorg om ouders blijft en dan is het fijn even wat verlichting mee te maken. Ik hoop dat jullie ook echt even kunnen ontspannen daar. Onze startzondag was eenvoudig ,vrolijk, ontspannen, maar daardoor ook leerzaam en goed. Prachtige nieuwe liederen gehoord en gezongen ter introductie van het nieuwe liedboek. Ook gebeden en gedichten kwamen aan bod. Fijn dat jullie dienst ook indruk heeft gemaakt. Geniet verder en hartelijke groet.

• 15 September 2013 - 18:49

Carryrikkers:

Je ziet er erg charmant uit met die mooie palm hoed Martin en was de kokes melk lekker!
    Jullie hebben ook een bijzondere dienst en ieder in zijn eigen taal op zijn manier.
    Wij hadden ook een mooie dienst met het nieuwe liedboek. Was heel inspirerend en hebben daar ook uit gezongen En er werd ook een gedicht voor gelezen. Herfst
    Met elk blad dat valt
    valt meer licht op aarde
    komt meer uitzicht vrij

Met elk blad dat valt,
    staan wij scherper getekend,
    valt meer hemel ons bij.

bladeren vallen van de bomen en wat heb je dan meer licht.
    zo is dat met de mens ook hoe ouder je word hoe meer gebreken er komen, dus moet je ook scherper worden Groetjes Carry

• 15 September 2013 - 20:50

Corrie Montijn:

Hallo vrienden ik volg steeds jullie dagelijks en geniet van de verhalen en de foto's.Schreef al eens vaker maar stuurde het geloof ik niet correct weg dus kwam het niet door.
    Alles heel herkenbaar omdat ik met André er ook ben geweest.
    Wat een indrukken hè.
    groetjes van Corrie

• 16 September 2013 - 07:21

Harvie Buitelaar:

Erg mooi fotos! veilige reizen!

• 16 September 2013 - 07:46

Corrie Passenier:

Hoi Marcel en Martin Wij zijn Adrie en Corrie Passenier zwager en zus van Wil de Leeuw.We genieten elke dag van jullie reisverslag , erg leuk. We wensen jullie nog heel veel reis en schrijf plezier. Groeten voor allen uit een nat en koud Dirksland

• 16 September 2013 - 17:52

Rita Weegink:

Wat een mooi verslag en foto's.

• 17 September 2013 - 12:34

Leon:

Geweldige foto van mij pa en de bananentooi :)